Daugumoje Lietuvos ir Latvijos biuro bei namų kompiuterių yra naudojama nelaisva, vieno JAV gamintojo, OS

Bug #29194 reported by Mantas Kriaučiūnas
26
This bug affects 3 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Baltix
Confirmed
Critical
Unassigned
Ubuntu
Invalid
Undecided
Unassigned

Bug Description

PROBLEMA: daugumoje Lietuvos ir Latvijos biuro, švietimo įstaigų bei namų kompiuterių yra naudojama nelaisva, vieno JAV gamintojo, operacijų sistema (OS). Namuose ši OS dažniausiai naudojama nelegaliai.
 - Didžioji dauguma naujų kompiuterių, skirtų namų rinkai, Lietuvoje (ir, kiek žinau, Latvijoje) parduodama išvis be jokios *įdiegtos* OS arba su įdiegta vieno JAV gamintojo OS - Windows :(
 - Su šia OS parduodama didžioji dauguma įmonėms skirtų naujų kompiuterių :(
 - Valstybės bei savivaldos institucijos (tame tarpe ir švietimo įstaigos) pateikia bei priima informaciją (dokumentus ir pan.) uždarais, tik vienam JAV gamintojui prieinamais elektroniniais formatais, taipogi valstybinių institucijų perkama programinė įranga dažniausiai veikia tik vienoje, to pačio JAV gamintojo gaminamoje OS. Pagal Lietuvoje galiojančius teisės aktus valstybės institucijos neturi teisės pateikti informacijos tik uždarais formatais ar kitaip versti įsigyti (naudoti) mokamą programinę įrangą, deja dabartiniu metu šie įstatymai paprasčiausiai ignoruojami :(
 - Švietimo įstaigose mokiniai supažindinami ir mokomi dirbti iš esmės tik su viena nelaisva OS bei kita nuosavybine programine įranga, dėl ko jie neišmoksta pasirinkti OS bei programinės įrangos ateityje ir paskui visur naudoja (dažnai nelegaliai) tik tą vieną OS bei kitą nelaisvą programinę įrangą.
Dėl šių priežasčių kompiuterių naudotojai neturi galimybės laisvai pasirinkti kurią OS bei kitą programinę įrangą naudoti :(.
Taigi, monopolijai biuro bei namų OS bei programinės įrangos rinkoje sumažėti realios galimybės nebus tol, kol valstybės bei savivaldos institucijos informacijos mainams nepradės naudoti atvirųjų standartų ir duomenų apsikeitimo formatų (kol vers savo klientus, kuriais yra praktiškai *visi* pilnamečiai asmenys, gyvenantys Lietuvoje bei čia dirbančios įmonės, naudotis uždarais, tik vienam gamintojui žinomais, dokumentų formatais ir tik to vieno gamintojo OS bei kita programine įranga).

SPRENDIMAS: Laisva (atviro kodo) Baltix GNU/Linux OS yra kuriama tam, kad išspręstų šias problemas ir *suteiktų* Lietuvos, Latvijos ir kitų Baltijos regiono šalių naudotojams OS bei programinės įrangos *pasirinkimo laisvę*.

Kaip įsitikinti problemos egzistavimu:
1. Apklauskite bent keliolika žmonių, kurie nėra baigę kompiuterinių mokslų (informatikos ar pan.), kokią OS jie naudoja.
 - Įsitikinsite, kad didžioji dauguma naudoja tik vieno užsienio gamintojo OS :(
Kitas būdas įsitikinti problemos egzistavimu:
2. Užeikite į kelias didesnias parduotuves, kuriose pardavinėjami nauji kompiuteriai.
 - Įsitikinsite, kad didžiojoje daugumoje naujų kompiuterių nėra įdiegtos pilnavertės, Lietuvos vartotojui pritaikytos laisvos OS (nėra išvis jokios OS arba yra tik vieno užsienio gamintojo OS arba įdiegta nepilnavertė, tik dalį kompiuterio aparatūrinės įrangos palaikanti arba Lietuvoje naudoti netinkama laisva OS) :(

Kokia problema yra su valstybės bei savivaldos institucijomis:
3. Peržiūrėkite bent keliolikos valstybės ar savivaldos institucijų interneto bei elektroninių paslaugų svetaines.
 - Įsitikinsite, kad didžiojoje daugumoje valstybės bei savivaldos institucijų (tame tarpe ir švietimo įstaigos) pateikia bei priima informaciją (dokumentus ir pan.) uždarais, tik vienam JAV gamintojui prieinamais elektroniniais formatais (dažniausiai MS Office), taip pat pamatysite, kad valstybinių institucijų siūloma naudoti programinė įranga dažniausiai veikia tik vienoje, to pačio JAV gamintojo gaminamoje OS.:(
 - Įsitikinsite, kad dauguma institucijų pažeidžia "Teisės gauti informaciją iš valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų" įstatymą Nr. VIII-1524 (žr. 18 straipsnį) bei Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimą "Dėl bendrųjų reikalavimų valstybės institucijų interneto svetainėms" (žr. 20 punktą).

Problema švietimo įstaigose:
4. Apklauskite bent keliolika mokytojų (dėstytojų), kurie moko dirbti su kompiuteriu bei bent keliolika mokinių.
 - Mokytojai supažindina mokinius ir moko dirbti iš esmės tik su viena, nelaisva OS bei kita nelaisva programine įranga, dėl ko jie neišmoksta pasirinkti OS bei programinės įrangos ateityje :(

Kaip turėtų būti idealiu atveju ? (kokie turėtų būti rezultatai, kad būtų galima teigti, jog problema yra išspręsta):

1. Daugumoje naujų kompiuterių, skirtų biurui, namams ar švietimo įstaigoms yra įdiegta pilnavertė, šalies vartotojui pritaikyta laisva (atviro kodo) operacijų sistema (OS) bei kita laisva programinė įranga.
2. Daugumoje biuro bei namų kompiuterių yra naudojama laisva, legali OS (kaip Baltix GNU/Linux) bei kita programinė įranga.
3. Valstybės bei savivaldos institucijos (tame tarpe ir švietimo įstaigos) pateikia bei priima informaciją (dokumentus ir pan.) atvirais, visiems gamintojams vienodai lengvai prieinamais elektroniniais formatais. Valstybės institucijos ir švietimo įstaigos siūlo naudoti laisvą programinę įrangą, veikiančia keliose OS. Institucijos bei įstaigos laikosi Lietuvoje galiojančių įstatymų ir kitų teisės aktų, reikalaujančių teikti bei priimti informaciją atvirais formatais ir neversti įsigyti mokamą programinę įrangą.
4. Švietimo įstaigose mokiniai supažindinami ir mokomi dirbti daugiausiai su laisva OS bei kita laisva programine įranga, jie išmoksta pasirinkti OS bei programinę įrangą ir ateityje naudoja tik legalią programinį įrangą, geriausiai atitinkančią jų poreikius.
5. Laisvai programinei įrangai, tame tarpe ir OS, yra skiriama daug dėmesio žiniasklaidoje, įvairios įmonės reklamuoja laisvą programinę įrangą bei savo paslaugas (aptarnavimas, mokymai ir t.t.), skirtas laisvai programinei įrangai.

Kaip Baltix GNU/Linux padeda pasiekti norimus rezultatus ?

1. Baltix GNU/Linux yra specialiai šalies biuro ir namų kompiuteriams pritaikyta OS, joje yra reikiamų kalbų bei lokalių (Lietuvių, Latvių, Rusų, Lenkų, Anglų ir t.t.) palaikymas bei papildomi kalbų įrankiai (rašybos tikrinimas, žodynai ir t.t.). Baltix OS yra daugumai biuro, namų bei švietimo įstaigų kompiuterių reikalinga programinė įranga. Ateityje planuojama leisti atskiras Baltix versijas namams, biurui bei švietimo įstaigoms.

2. Jau turintiems kompiuterius su įdiegta programine įranga Baltix GNU/Linux OS siūlo galimybę dirbti neištrinant egzistuojančios OS bei jokios kitos kompiuteryje esančios informacijos (angliškai tai vadinama LiveCD). Taigi, vartotojai gali susipažinti, išbandyti bei naudoti laisvą OS be jokios rizikos prarasti savo kompiuteryje esančius duomenis ar programas. Taip pat Baltix GNU/Linux galima įdiegti į kompiuterį, neištrinant jame esančios OS.

3. Naujų kompiuterių gamintojams ir naujus kompiuterius pardavinėjančioms įmonėms Baltix GNU/Linux siūlo automatinio įdiegimo galimybę - t.y. Baltix GNU/Linux OS gali instaliuotis į
kompiuterio kietąjį diską (ar kitą duomenų saugojimo priemonę) *automatiškai* (be žmogaus dalyvavimo įdiegimo metu - t.y. neinteraktyviai), o tai sutaupo daug laiko gaminant naujus kompiuterius. Automatinio Baltix GNU/Linux OS įdiegimo metu pratestuojama ir dalis kompiuterio aparatūrinės įrangos (CPU, CD/DVD įrenginys, kietasis diskas, RAM ir t.t.), tai irgi pagreitina kompiuterių gamybą bei padidina patikimumą (kokybę).

Kaip Jūs galite pasiekti aukščiau aprašytus rezultatus ?
  1. Prisijunkite prie Baltix GNU/Linux ar kitos laisvos programinės įrangos kūrimo bei tobulinimo. Lengviausias, daugumai nekompiuteristų prieinamas būdas padėti yra programinės įrangos bei dokumentacijos, reklaminės medžiagos ir pan. vertimas bei apipavidalimas (išvaizdos pagerinimas), taip pat pasiūlymų bei pastebėtų klaidų (angliškai "bugs") pranešimas programinės įrangos kūrėjams.
 2. Patys kuo plačiau naudokite laisvą programinę įrangą (pvz Baltix GNU/Linux) bei skatinkite ją naudoti kitus. Reklamuokite laisvos programinės įrangos privalumus - greitą tobulėjimą, patogumą vartotojui, pasirinkimo laisvę ir t.t. Tegu visi sužino kas yra laisva programinė įranga ir pamato kokią naudą gali atnešti jos naudojimas!
  3. Stenkitės padaryti laisvos programinės įrangos naudojimą kiek įmanoma patogesniu ir prieinamesniu kiekvienam žmogui.

Kaip matote, čia aprašyta ne viena problema, taigi reikėtų šį klaidos pranešimą (angliškai bugreport) išskaidyti į kelis, pvz atvirųjų standartų (ne)naudojimo valstybės bei savivaldos įstaigose problema, laisvos OS neįdiegimo į naujai parduodamus kompiuterius problema ir t.t.

Revision history for this message
Vassilis Pandis (pandisv) wrote :

Please provide an English translation for this bug report.

Revision history for this message
Vassilis Pandis (pandisv) wrote :

status rejected

If this is still an issue, please reopen the Ubuntu task with an English translation. Thanks.

Revision history for this message
Mantas Kriaučiūnas (mantas) wrote : English translation for this bug report is bug #1

Vassilis Pandis wrote on 2006-10-22:
> Please provide an English translation for this bug report.

English translation for this bug report is bug #1. This bug reported separately because it's easier to understand for Lithuanian users when description is in Lithuanian language. Also this bug is about free software in Baltic states (mainly in Lithuania and Latvia).

Revision history for this message
papukaija (papukaija) wrote :

Thank you for taking the time to report this bug and helping to make Ubuntu better. This particular bug has already been reported and is a duplicate of bug 1, so it is being marked as such. Please look at the other bug report to see if there is any missing information that you can provide, or to see if there is a workaround for the bug. Additionally, any further discussion regarding the bug should occur in the other report. Feel free to continue to report any other bugs you may find.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Remote bug watches

Bug watches keep track of this bug in other bug trackers.